FAQ: welke camera koop ik?

.
Image and video hosting by TinyPic.

Bijna maandelijks krijg ik mails of berichten van mensen die graag willen beginnen met fotograferen, maar niet goed weten welke camera/body ze het beste kunnen aanschaffen voor hun specifieke doeleinden. In deze (beknopte) post hoop ik hier een min of meer duidelijk antwoord op te bieden.
.

Vaak heerst er in fotografieland de mythe dat duurder of groter ook beter is. Dit is absoluut niet het geval; geef iemand met kennis van fotografie een goedkope camera, en de kans is groot dat hier mooiere foto’s uitkomen dan wanneer we iemand zonder ervaring een gesofisticeerde spiegelreflex van €2000 in de handen duwen. Als eerste moet je jezelf de vraag stellen hoe serieus je met fotografie wil bezig zijn. Wil je gewoon mooie, scherpe foto’s maken van je familie, dieren of reis en niet teveel prutsen met instellingen? Dan kan je kijken naar een compactcamera. De simpele modellen zijn al te vinden voor minder dan €100 en passen perfect in je binnenzak. Wil je het toch net wat complexer, kan je voor een systeemcamera gaan. Hier kan je zelf al één en ander instellen en bepalen, en bovendien heb je hierbij al de mogelijkheid om objectieven te wisselen.

Het bekendste cameratype is uiteraard nog steeds de spiegelreflex of DSLR. Hoewel erg veel mensen vandaag de dag ééntje in de kast hebben liggen, zijn ze in principe het meest geschikt voor mensen die op termijn echt met fotografie willen bezig zijn en alles handmatig willen leren instellen. Als beginnende fotograaf kan je een zogenaamd ‘instapmodel’ aankopen. Dit zijn camera’s uit het goedkoopste segment die makkelijk te hanteren zijn voor een beginner, en waarop je bovendien alle technische snufjes (zoals sluitertijd, ISO, diafragma) makkelijk kan terugvinden. Hoewel ze minder uitgebreid zijn dan de hogere segment spiegelreflexcamera’s, leveren ze in de juiste handen ook zeer goede kwaliteit. Zelf heb ik een jaar lang (betaalde) shoots gedaan met mijn oude instapmodelletje.

Bij de spiegelreflexen zijn er – afgezien van enkele minder bekende merken – twee grote namen: Nikon en Canon. Voorbeelden van instapmodellen van Nikon zijn bv de D3100, D3200, D3300… Bij Canon zijn dit de 1000D, 1100D, 1200D enzovoort. Beide merken moeten zeker niet voor elkaar onderdoen en staan absoluut gelijk wat kwaliteit betreft. De keuze voor Nikon of Canon is dan ook heel persoonlijk. Probeer beide merken eens uit in de winkel, neem de tijd om door de menu’s te scrollen en kijk welke het makkelijkste werkt voor jou!

Advertenties

2 thoughts on “FAQ: welke camera koop ik?

  1. Pingback: FAQ: Welk objectief koop ik voor dierenfotografie? | Joyce Pauwels Fotografie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s