5 dingen die een fotograaf niet wil horen

.
Image and video hosting by TinyPic

In die paar jaren dat ik aan het fotograferen ben, is er mij één ding opgevallen: er zijn een aantal opmerkingen en vragen die steeds terugkomen. Opnieuw en opnieuw. Velen zijn interessant of fijn en beantwoorden we met veel plezier. Van anderen gaan onze fotografen-tenen echter krullen. Hieronder som ik er graag een aantal op!

.

 1. “Maar bij fotograaf X krijg ik tot wel 100 foto’s voor dezelfde prijs!”
  Of ook wel: “waarom krijg ik maar 20 foto’s? Je hebt er veel meer gemaakt!”. Ik ben me ervan bewust dat sommige fotografen een erg hoog aantal foto’s leveren na een shoot. Ik ben niet één van die fotografen. Kort uitgelegd: ik wil graag een reeks aanbieden die gevarieerd is, waar ik als fotografe volledig achter kan staan en die staat voor kwaliteit. Per foto spendeer ik behoorlijk wat tijd om hem helemaal naar mijn smaak (en die van de klant) na te bewerken. Bovendien klinkt 100 foto’s misschien leuk, maar de kans is groot dat je achteraf naar 90% ervan toch nooit meer kijkt.
  .
 2. “Dat is wel makkelijk verdiend, hé”
  Mensen staren zich vaak blind op het feit dat ik een bepaald bedrag vraag voor een fotoshoot, en deze fotoshoot maar een uurtje duurt. Dat klinkt inderdaad allemaal fantastisch, alsof ik slapend rijk word, maar in realiteit ligt dat toch even anders. Per shoot ben ik enkele uren zoet met nabewerken, ben ik vaak lang onderweg van en naar de locatie, en niet te vergeten: ik heb een hoop geld geïnvesteerd in materiaal en opleiding. Om die investeringen terug te verdienen moet je al flink wat boekingen binnenkrijgen op weekbasis, wat helaas allesbehalve het geval is. Fotografie is en blijft een hobby. Een erg dure hobby.
  .
 3. “Jouw camera maakt echt mooie foto’s”
  Ja hoor, ik moet alleen maar op een knopje duwen! Niets aan, joh! Alle gekheid op een stokje: zoals ik eerder al heb aangegeven is het de persoon achter de camera die beslist hoe de foto eruit komt te zien. Ja, een degelijke camera en goed glaswerk helpt zeker, maar het vereist inzicht, ervaring en kennis om technisch goede foto’s te maken door middel van de juiste instellingen.
  .
 4. “Ben je bijna klaar met de foto’s?”
  Oké, niet meteen heel vervelend (behalve als het amper een uurtje na de fotoshoot is en mensen het 10x per dag blijven vragen), en we snappen echt dat je ongeduldig bent. Want geloof mij, wij als fotograaf zijn ook enorm enthousiast om je het eindresultaat te kunnen tonen. Maar nabewerken kost nu éénmaal veel tijd en we willen ons uiterste best doen om de foto’s er fantastisch uit te laten zien.
  .
 5. “Neem je je camera dan ook mee?”
  Toegegeven: soms is het erg vleiend en geeft het me een fijn gevoel om op die manier erkenning te krijgen. Maar in sommige gevallen krijg ik het gevoel dat ik enkel en alleen wordt uitgenodigd voor een bepaalde gelegenheid juist omdát ik fotograaf ben, kortweg om gratis foto’s te scoren. En niet omdat ze mij als persoon er graag bij willen, of omdat ik gezellig ben om mee te kletsen bijvoorbeeld.
Advertentie

One thought on “5 dingen die een fotograaf niet wil horen

 1. Stiekem moest ik om deze post lachen, omdat het gewoon allemaal zó waar is. Maar het is eigenlijk helemaal niet lachwekkend, eerder vervelend. Stuk voor stuk allemaal herkenbaar. En vooral de tijd dat erin gaat zitten, mensen beseffen dat gewoon écht niet! Die denken klik en klaar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s