Waarom fotografen zo’n geldwolven zijn

blog

.

Het aanbod aan fotografen is explosief vandaag de dag. Van het buurmeisje met haar eerste spiegelreflex die voor een tientje foto’s maakt, tot professionele topfotografen waarbij je met een paar honderd euro niet toekomt voor een fotoreportage. Maar waarom vragen fotografen nu geld? Het is toch immers een (uit de hand gelopen) hobby? Ik leg het jullie in deze blogpost uit!

.

Materiaal

Een fotograaf heeft onherroepelijk materiaal nodig. Een basic set voor dierenfotografie bestaande uit een body met simpele telelens loopt al gauw naar de €1000. Daarnaast heb je als fotograaf nog een hoop andere dingen nodig: een laptop of computer met voldoende geheugen en een snelle processor, bewerkingsprogramma’s (Lightroom en Photoshop zijn bijvoorbeeld betalend), reservebatterijen, snelle geheugenkaartjes en overige accesoires zoals een reflectiescherm. Als je je foto’s zelf wil afdrukken of een fotostand wil heb je ook een degelijke printer met fotopapier en inkt nodig, wil je indoor fotograferen komt er ook nog een studio bij. Dit alles opgeteld kom je uit in de duizenden euro’s. Bovendien moet al dit materiaal goed onderhouden worden en dus af en toe schoongemaakt, nagekeken en eventueel gekalibreerd worden bij een gespecialiseerd bedrijf.

Bij elke fotoshoot, elke opdracht en elke wedstrijd (al is het maar om te oefenen) komt er slijtage op dit materiaal. Dit houdt dus in dat al het materiaal maar een bepaalde tijd meegaat. Stel dat je in totaal €3000 hebt gespendeerd aan je fotografiemateriaal, en dit materiaal 5 jaar meegaat, dan moet je als fotograaf dus €600 per jaar verdiend hebben enkel en alleen om de kosten van je materiaal eruit te halen. Dat klinkt niet zoveel, maar ik kan je vertellen dat de meeste fotografen die niet professioneel bezig zijn hier vaak niet eens aan komen.

.

Tijd en services

Naast een dure hobby, is fotografie ook een tijdrovende hobby. Voor een fotoshoot van een uurtje ben ik bijvoorbeeld al gauw 3-4 uur zoet met nabewerken achteraf. Hiernaast stoppen fotografen ook nog een boel tijd in bijvoorbeeld het up-to-date houden van social media en de website, mails lezen en beantwoorden, reclame maken en niet te vergeten: bijscholen en inspiratie opdoen.

In heel veel gevallen worden die ‘werkuren’ amper tot zelfs niet betaald. Wanneer ik bijvoorbeeld een wedstrijd of evenement ga fotograferen ben ik ter plaatse 8-9 uur in de weer (een volledige werkdag dus!), vaak zonder pauzes tussendoor. Ook achteraf kruipt er nog een paar uur in nabewerking. Ik word bijna nooit betaald door de organisaties van de wedstrijden zelf, alle inkomsten komen dus van mensen die foto’s nabestellen. Ik kan je verzekeren dat ik op het einde van de rit eigenlijk bijna gratis heb gewerkt, want elke cent die ik die dag ‘verdien’, gaat integraal naar de bekostiging van mijn materiaal.

.

Kennis en ervaring

Waarom worden sommige schilderijen of tekeningen verkocht voor miljoenen euro’s, terwijl het materiaal en de verf een paar tientjes hebben gekost en de artiest hem op een weekje tijd af had? Naast de tijd en het geld dat de fotograaf in zijn/haar foto’s stopt, is er nog de factor van ervaring, kennis en creativiteit die meespeelt.

Wil je een fotoshoot bij een fotograaf die echt heel goed met composities of licht weet te spelen, die een bijna magische sfeer weet vast te leggen in zijn of haar foto’s? Dan zal je je portemonnee waarschijnlijk wat verder moeten opentrekken dan wanneer je een fotoshoot boekt bij een beginnende fotograaf met wellicht hetzelfde materiaal, maar een stuk minder ervaring die minder bijzondere plaatjes schiet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s